dijous, 9 de febrer de 2017

COVA DE SALNITRE, COLLBATÓ
Cova del Salnitre, quin munt d’històries deuen haver passat al teu interior, al cor de la muntanya de Montserrat, des de l’època prehistòrica fins a l’actualitat, quina vida més moguda has tingut!!
Apa, ens ho poses difícil, eh? Un munt d’escales ens porten fins a l’entrada. El monitor que ens fa les explicacions de seguida desperta el nostre interès. Ens assabentem que les roques que formen la muntanya de Montserrat són els sediments de diversos rius que desembocaven allà mateix en un mar que ara no existeix. Després la muntanya s’erosiona i va prenent la forma que té actualment. La cova és preciosa, la muntanya també.

I arriben els primers pobladors prehistòrics que et troben i s’hi queden a viure perquè sempre, hivern i estiu, ets a 14 graus, o sigui temperatura de confort. Al teu interior tenen aigua, aixopluc i dominen la plana, per si a algú se li acudeix atacar-los, tu els protegeixes.
Però quan els homes comencen a conrear han de baixar als horts de la plana, és incòmode anar amunt i avall tot el dia i t’abandonen com a vivenda. Tranquil·litat? No, durant un temps t’utilitzen per enterrar els seus morts.


Com que estàs buida i silenciosa hi entren molts ratpenats i amb els seus excrements es forma el salnitre, que utilitzaran els monjos que viuen al monestir per fer pólvora!! Quin negoci!!


I després, per si no en tenies prou, els burgesos de la Barcelona modernista comencen a fer espeleologia i munten excursions a cavall per explorar tots els teus racons o per inspirar-se i crear obres d’art.
I per últim nosaltres, que amb les nostres rialles, preguntes i admiració avui et visitem. Ens has agradat molt. Hi tornarem.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada